Åländska ungdomar deltar i nordiskt toppmöte

På onsdag (15 januari) reser tio åländska ungdomar i åldern 12–17 år från stad, landsbygd och skärgård till Köpenhamn för att delta i nordiskt barnforum. Där kommer de tillsammans med ungdomar från de övriga nordiska länderna och autonomierna, totalt ca 60–70 ungdomar, att delta i workshops och seminarier för att öka sin kunskap om påverkansarbete för att stärka barns rättigheter och delaktighet.

De nordiska ungdomarna har under hösten arbetat fram en gemensam nordisk resolution som ska presenteras vid mötet. Den omfattar rekommendationer till nordiska beslutsfattare inom familj, skola, fritid och samhälle. Under Köpenhamnsmötet inleds arbetet med att ta fram egna handlingsplaner som ska diskuteras med inbjudna beslutsfattare från respektive land eller autonomi.

Beslutsfattarna är inbjudna att delta i ett parallellt program där de bland annat kommer delta i en workshop för att öka sin kunskap i att bli bättre på att lyssna på barn och på att möjliggöra barns delaktighet. Från Åland deltar även tjänstemän från landskapsregeringen i toppmötet.

Nordiska ministerrådet vill på det här sättet uppmärksamma att FN:s barnkonvention fyller 30 år, samt möjliggöra en process där barn och ungdomar kan vara delaktiga i att visa vägen för hur Norden kan bli den bästa platsen i världen för barn och unga att växa upp.

Barnombudsmannen vid Ålands ombudsmannamyndighet och Rädda Barnen på Åland samarbetar för att ge för åländska ungdomar möjlighet att delta i toppmötet och kommer även stötta ungdomarna i uppföljningsarbetet vid hemkomsten.

 

"Under hösten har deltagare från Åland träffats och haft väldigt bra diskussioner om barns rättigheter, delaktighet och välmående. Tillsammans har de redan arbetat fram många viktiga rekommendationer om hur Åland kan bli den bästa platsen i världen för barn och unga att växa upp i. Det är fantastiskt att de nu har en möjlighet att lära sig mer, byta erfarenheter och arbeta vidare i samarbete med ungdomar och vuxna från hela Norden.”, säger Rädda Barnens barnkonventionsansvarig Jonna Varsa. 

”Intresset för att delta i projektet har övergått våra förväntningar. Vi hade fler intresserade ungdomar än platser och vi hoppas kunna återkoppla och engagera fler i arbetet när vi kommer hem från Köpenhamn. Det är viktigt att dela kunskaper och färdigheter med så många som möjligt och arbeta vidare med barns delaktighet på Åland”, säger barnombudsman Johanna Fogelström-Duns.

 

Kontaktpersoner: 

Johanna Fogelström-Duns, tel. 018-25565 johanna.fogelstrom@ombudman.ax

Jonna Varsa, tel. 0457-3448483 jonna@raddabarnen.ax