Den första september 2014 slog dörrarna upp till Ålands ombudsmannamyndighet. En ny myndighet som samlade flera uppdrag som tidigare utförts av tjänstemän på spridda platser inom åländsk förvaltning. Denna unika åländska lösning har överlevt och utvecklats över åren och bistår 600–700 personer per år samt organisationer, myndigheter och företag i olika ärenden som rör allt från diskriminering, jämställdhet, barns rättigheter, patienters och klienters rättigheter samt konsumenters rättigheter. I januari 2024 utvidgades myndighetens uppdrag till att även omfatta tillsyn av offentlig upphandling.
Ålands litenhet kan vara en utmaning för det offentliga Åland. Hur ska man säkerställa och organisera sina institutioner så att människorna som bor på Åland kan åtnjuta samma rättigheter, rättsskydd och stöd som i Finland och övriga Norden? Skulle vi räkna per invånare så skulle resurserna som tilldelas vissa frågor och tjänster bli obefintliga eller försvinnande små.
Ibland behövs det åländska lösningar. Skapandet av Ålands ombudsmannamyndighet för tio år sedan är ett exempel på detta. Tanken bakom att sammanföra funktionerna diskrimineringsombudsman, barnombudsman, klientombudsman, patientombudsman och konsumenträttsrådgivare i en och samma myndighet har varit att minska sårbarheten jämfört med enmansuppdrag och kanske även hitta synergier och nya möjligheter. I och med landskapslag om Ålands ombudsmannamyndighet år 2014 så lagstadgade man även för första gången om uppgifterna som gäller att bevaka genomförandet av FN:s barnkonvention.
Ombudsmannamyndigheten är unik i Finland med att ha patient- och klientombudsmannauppdraget separat från hälso- och socialvårdsaktörer. Den oberoende ställning som ombudsmannamyndigheten har gentemot landskapsregeringen och andra åländska myndigheter är en grundläggande förutsättning för verksamheten och kan bidra till att stärka förtroendet bland invånarna.
Förutom samarbete och synergier mellan myndighetens olika uppdrag och en mer stabil organisation, har skapandet av ombudsmannamyndigheten varit ett sätt att garantera att tjänster som är viktiga för invånarna på Åland hålls kvar i landskapet med medföljande lokalkännedom och garanterad service på svenska. Myndigheten är viktig för invånarna och har även viktig roll att bevaka och bidra till utvecklingen av det åländska samhället. Förutom personlig rådgivning till hundratals personer varje år arbetar ombudsmannamyndigheten genom utlåtanden, skrivelser och rapporter för att belysa aktuella frågor och utvecklingsbehov som finns inom ramen för uppdraget.
Vår ambition är att kontinuerligt utveckla vår verksamhet och vara den bästa myndigheten vi kan vara inom ramen för våra resurser. Vi behöver ständigt arbeta för att öka vår synlighet så att fler invånare känner till vår verksamhet och vågar ta kontakt, säger myndighetschef Johanna Fogelström-Duns.
Sedan tillkomsten för tio år sedan har ombudsmannamyndigheten bland annat verkat för en förnyad diskrimineringslag på Åland, kartlagt jämställdhetsplanering i åländska skolor och myndigheter, verkat för ändrade riktlinjer för assisterad befruktning, uppmärksammat situationen för närståendevårdare, lyft frågan om högt antal klienter i relation till tjänstemän vid KST som arbetar med funktionsservice, medverkat i att förnya delar av patientlagstiftningen, kontinuerligt fört dialog med olika aktörer i syfte att avhjälpa strukturella hinder och missnöjen som privatpersoner framfört. Myndigheten är även den enda instans på Åland dit hyresgäster och hyresvärdar kan vända sig för rådgivning angående hyresärenden.
Under sina första tio år har ombudsmannamyndigheten kontinuerligt strävat efter att utveckla sin verksamhet inom de möjligheter som små resurser ger. Vid årsskiftet 2024 utökades myndighetens verksamhetsområde till att även omfatta tillsyn av offentlig upphandling. Ytterligare ett exempel på en åländsk lösning. Det är onekligen en stor bredd på myndighetens väldigt olika ansvarsområden, men den unika kombinationen uppdrag ger oss samtidigt möjligheter vi annars inte skulle ha i det åländska sammanhanget. Samtidigt ser vi att mer utåtriktat och uppsökande arbete behövs och där räcker inte alltid resurserna till. Ålands ombudsmannamyndighet har en viktig roll vad gäller att stärka rättigheter, rättsskydd och ökad transparens.
Vi ser fram emot de kommande tio åren och kommer fortsätta arbeta för att på bästa sätt uppfylla myndighetens uppdrag.